AMY SPEACE – ME AND THE GHOST OF CHARLEMAGNE

Haar eerste publieke optreden deed de Amerikaanse Amy Speace uit Nashville, Tennessee als actrice in Shakespeare-toneelstukken, maar haar definitieve toekomst lag toch al snel in het brengen van zelf gecomponeerde folk- en Americana-liedjes. Dat deed ze voor het eerst op haar debuutalbum “Fable” uit 2002 en de daarna volgende platen “Songs For Bright Street” uit 2006 en “The Killer In Me” uit 2009. “Weight Of The World” was één van de songs uit dat album die door niemand minder dan Judy Collins werd geselecteerd om gecoverd te worden op haar album “Paradise” in 2010. Zij werd sindsdien het grote voorbeeld en de muzikale mentor van Amy Speace.

Sindsdien volgden er nog vier andere albums van Amy Speace met “Applewood Road” uit 2016 als laatste release, een plaat waarop ze een rootstrio vormt met Emily Barker en Amber Rubarth. Maar daar komt begin september verandering in, want dan verschijnt de nieuwe soloplaat van deze singer-songwriter in opvolging van “That Kind Of Girl” uit 2015. De titel van het door Neilson Hubbard geproduceerde album is “Me And The Ghost Of Charlemagne” en is zo vernoemd naar de openingstrack en eerste single die we u ter kennismaking meegeven op de bijgaande video.

De elf zelfgeschreven nummers op dit album worden door Amy Speace op de van haar gekende overtuigende en passionele wijze ingezongen. We krijgen poëtische verhalen aangeboden over “Ginger Ale And Lorna Doones” en “Icicle King” en enkele emotionele liedjes over “Grace Of God”, “Both Feet On The Ground”, “Some Dreams Do” en “This, And My Heart Beside”. ‘Tijdloos’ zou een zeer gepaste omschrijving kunnen zijn voor de meeste tracks op dit knappe nieuwe album van Amy Speace. Wij zijn helemaal overtuigd van heerlijke sfeervolle songs als “Pretty Girls”, “Standing Rock Standing Here” en de twee akoestische pianoballads “Both Feet On The Ground” en slotnummer “Kindness”.

Na het moeizaam overwinnen van een zware alcoholverslaving werd Amy Speace vorig jaar in maart op 50-jarige leeftijd nog moeder van een eerste zoon die Huckleberry James werd genoemd. Deze zwangerschap en het prille moederschap heeft haar klaarblijkelijk heel goed gedaan en heeft haar geholpen om nog sterkere liedjes te componeren voor dit album. Wij zijn al onvoorwaardelijke fans van haar werk sinds jaren en zien nu al uit naar wat op deze mooie nieuwe plaat zal gaan volgen.

(valsam)

 

25 april 2020: In The Woods, Fort 33, Leusden-Zuid (NL)
1 mei 2020: Acoustic Alley, Theater In De Steeg, Den Haag (NL)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records

video